Små børn har et højt energi niveau og bruger meget krudt på at udforske og forstå. Den udvikling skal barnets sko understøtte, og derfor er der en lang række krav, fodtøjet skal leve op til. Her kan du få et hurtigt overblik over, hvad du skal være opmærksom på.

Form

Der findes ikke én slags sko, der fungerer til alle børnefødder. Nogle har brede fødder, andre smalle. Nogle har høj svang, andre lav. Derfor er det ikke kun skostørrelsen, der er vigtig.

Skostørrelsen spiller dog en afgørende rolle, når du skal vælge sko til dit barn. Derfor er det et must løbende at tjekke, om dit barn stadig kan passe sine sko, så de ikke bliver for små og klemmer fødderne. Omvendt skal skoene også sidde godt fast på foden. Hvis ikke, risikerer du at dit barns fod skrider frem i skoen og tæerne bliver stødt, eller at de træder skævt i skoen. Sko med fast hælkappe og justerbar lukning sikrer, at foden ikke skrider. På samme måde er det vigtigt, at skoen har en god pasform og er fleksibel nok til at følge fodens bevægelser.

Funktion

Hver sæson har sin egen palet af vejr, der kræver sin helt egen sko. Foråret og sommeren kræver gummistøvler til de våde dage, sandaler til de varme, støvler til de kolde og kondisko til resten af dagene. Lige som fødselsdage og bryllupper hurtigt kan gøres lidt festligere med et par af de pæne sko.

Efterår og vinter kan byde på forskellige grader af vådt vejr, og derfor kan det være en god idé at supplere tex-støvlerne med termostøvler til de sjappede dage. Dog med det in mente at tex- eller læderstøvler er det bedste valg de fleste dage, når vejret er koldt, fordi disse som oftest har texmembran og bedre åndbarhed. En sko eller støvle, der er for lukket, får fødderne til at svede, og så bliver de hurtigt våde og kolde. Termostøvler er lette for børnene at hoppe i selv, da de ikke sidder fast om barnets fod på samme måde som tex-støvlerne. Derfor anbefales det at termostøvlerne ikke bruges konstant.

På samme måde er det vigtigt, at sålen i dit barns sko er fleksibel, gerne med let stødabsorbering. Det er svært at gå i sko med stive såler, og børns høje aktivitetsniveau kan hurtigt gøre fødderne trætte. Her hjælper det, hvis sålerne kan tage lidt af slæbet. Samtidig kan det være rart for de små, at vinterstøvlerne har skridsikre såler – det er sjovere når det er glat, og når man skal op ad kælkebakken.

Sidst, men ikke mindst, elsker børn sjov og leg. Derfor kan små ting som sjove detaljer eller blink i skoene tricke barnets fantasi og sætte nye tanker og lege i gang.

Find butik

Tættest på dig